Заходи комісії

Змагання з волейболу серед юнаків

       28 лютого 2024 року в спортивному залі Самбірського фахового педагогічного коледжу відбулись зональні (міські) змагання з волейболу серед юнаків.

       За результатами змагань перше місце вибороли здобувачі освіти коледжу економіки та інформаційних технологій, на другому – команда педагогічного коледжу, третє місце – команда коледжу культури.

       За команду нашого коледжу виступали: Артем Марусов, Данило Сікорський, Костянтин Оленський, Віталій Тимців, Назар Гриців (усі здобувачі освіти групи 23-п), Руслан Гриб (група 21-т), Микола Клюс (група 22-к), Павло Пінцура (група 24-п), Остап Кормило (група 16-п).

Вітаємо переможців змагань!

УЧАСТЬ У СТУДЕНТСЬКІЙ НАУКОВО-ПРАКТИЧНІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ

«Десятиліття Боротьби. Не серед нас та разом з нами ( пам’яті Героїв Небесної Сотні, Воїнів російсько-української війни), яка відбулась 22 лютого 2024 року на базі КЗЛОР «Самбірський фаховий педагогічний коледж імені Івана Филипчака».
Наукові розвідки підготували здобувачі освіти Матійцьо Олена (22К), Милянець Ярина (25Е) та Базар Олена (25Е).
Дівчата неодноразово демонстрували гарну підготовку та достойне представлення освітнього закладу.

(Наталія Герговська, науковий керівник)

10 РОКІВ НЕЗЛАМНОСТІ, БОЛЮ ТА СИЛИ

       Із такою назвою пройшло засідання історичного гурта «Історіограф», 21 лютого 2024 року, для гуртківців І-ІІІ курсів. Говорили про хронологію російсько-української війни, мужність, стійкість, сміливість та єдність перед жорстоким ворогом. Війну можна описати мовою дат, подій, віршів, пісень, спогадів та сліз. Саме так молодь подавала свої розповіді та уважно прислухалась до інших.
       Гостем заходу був батько одного зі студентів – військовослужбовець Олександр Гаврилюк. За іронією долі, саме 21 лютого 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення батько першокурсника разом із сином виконували патріотичну пісню на одному із виховних заходів. Минулого разу його вбранням була вишиванка, а сьогодні – військова форма, розповіді про війну, слова-звернення до молоді та батьківська порада.
Приємно спостерігати за небайдужою, активною та ініціативною молоддю. Переконана, що разом із такими, буде перемога та майбутнє.

( Наталія Герговська, викладач)

Змагання з баскетболу 3 на 3

       14 лютого 2024 року в приміщенні спортивного залу Самбірського фахового педагогічного коледжу відбулись змагання з баскетболу 3 на 3 (стрітбол) на першість міста серед ЗФПО. Прийняло участь три команди юнаків. За результатами проведених змагань перше місце – Самбірський фаховий коледж економіки та інформаційних технологій, друге – Самбірський фаховий коледж культури і мистецтв, третє – Самбірський фаховий педагогічний коледж.
       За команду нашого коледжу виступали: Пінцура Павло 24-п (КАПІТАН), Башак Владислав 23-п, Музика Андрій 34-п, Качмар Олександр 34-п.
Вітаємо наших переможців!

Міські змагання з шахів

     29 листопада 2023 року в приміщенні Самбірського фахового коледжу культури і мистецтв відбулися міські змагання з шахів. За команду нашого коледжу виступили: Малетич Уляна 12-к, Гниря Вероніка 21-т, Карпа Володимир 33-п, Вагурак Микола23-п.

     Команда юнаків впевнено зайняла перше місце.

Вітаємо наших переможців!!!

Вистояли на майдані - переможемо у війні!

     В коледжі відбувся захід на тему: “Вистояли на майдані – переможемо у війні”.

     21 листопада в Україні День Гідності та свободи!

     Доленосні події цього періоду  стали історичними віхами вже новітньої, незламної, незалежної України. Ми вшановуємо громадянський подвиг, віддаємо шану всім тим, хто ціною власного життя виборював справедливість та незалежність.

     Так, наш бій ще триває!

     Сьогодні наші захисники та захисниці у найскладнішому бою виборюють право на життя, освіту, мову, незалежність, державність, цілісність кордонів.

МИ ПЕРЕМОЖЕМО!                                        

СЛАВА УКРАЇНІ!

ГЕРОЯМ СЛАВА!

 

Куратор групи 11-т    Оксана ДЕРКАЧ

Пам’ятай про жертви Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну

     Інформаційно-просвітницька кампанія до 90- рр. вшанування  жертв Голодомору 1932-1933 років пройшла під меседжем “Пам’ятай про жертви Голодомору. Підтримуй тих, хто бореться за Україну”.

     В програмі заходів відбулися засідання  історичного гуртка “Історіограф“ у форматі круглого столу, відкритий захід ”Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!”. Хвилиною мовчання було вшановано  жертви Голодомору 1932-1933-рр.

     Голодомор це трагедія українського народу, про яку ми ніколи не забудемо … Тільки та держава заслуговує на майбутнє, яка знає добре своє минуле.

… В єдності сила народу

Боже, нам єдність подай!

Організатори:

Наталія ГЕРГОВСЬКА

Володимир КУЛЬЧИЦЬКИЙ

Віктор ТИМЦІВ

Зональні обласні змагання з настільного тенісу

     15 листопада відбулись зональні обласні змагання з настільного тенісу.🏓🏓🏓 Участь прийняли навчальні заклади фахової передвищої освіти Самбірщини !!!.
Наша команда юнаків: Цикало Юрій(23 п), Долінський Назар (22к ), Мажура Андрій (26 п), Заремба Ростислав (34 п), Заріцький Віталій (44 п ) зайняли I місце🥇🥇🥇🏆
Команда дівчат у складі : Мамчак Адріани (15 е), Чип Діани (23 п), Кокодиняк Марії (15 е), Куляс Вікторії (15 е), Карпінець Тетяни (21 т) посіла 3 місце🥉🥉🥉
     Тож вітаємо наших переможців.🏆🏆🏆 і бажаємо бути завжди першими 🏓🏓🏓

Козацькі забави

    В Самбірському фаховому коледжі економіки та інформаційних технологій 25 травня були проведені «Козацькі забави».

    Взяли участь здобувачі освіти 6 груп перших курсів. Для учасників це було не лише свято, а цікаві змагання по наданню першої домедичної допомоги в екстремальних ситуаціях, вправи на кмітливість, винахідливість та спритність. Були проведені спортивні естафети, метання гранати, стрільба з пневматичної гвинтівки, відпрацювання техніки зупинки кровотечі за допомогою кровоспинних турнікетів на час.

    Родзинкою свята було смакування нашої української неповторної страви – куліша.

Наші здобувачі освіти, ви молодці!!!

Вишиванка в коледжі

     В святково прибраному залі  тематична програма «Вишивати – оберігати, вірити, чекати» присвячена значимості вишиванки в житті кожного українця. Цього року Всесвітній день вишиванки припадає на 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, а також 18-20 травня – річниця виходу українських захисників із Азовсталі. Саме в цей день колектив звернув увагу на ці важливі дати, щоб усвідомити внутрішню суть вишиванки.

    Уривки документального фільму «Спадок нації», спогади Джамали – представниці кримськотатарського народу, відеоматеріали виходу нескорених героїв полку «Азов» з «Азовсталі» сприймалися з трепетом в душі та усвідомленням важливості говорити про ці події.

    За традицією закладу – До Всесвітнього дня вишиванки у фоє розміщена виставка вишиванок, яку підготували академічні групи та спільна світлина у вишиванках на згадку Вишиванка- 2023

Слава Україні! Героям слава!

Обласна олімпіада з історії України

    Завжди приємно відзначати успіхи наших студентів. Вітаємо
БЛІХУ ОЛЕГА, здобувача освіти групи 22к за третє місце в ХХХ обласній олімпіаді з історії України.

    Сьогодні вивчення історії на часі, бо це ідеологічна зброя, підгрунтя для того, щоб молода людина визнала себе громадянином своєї держави та й усвідомлювала свою причетність до її розбудови. І нам, викладачам, дуже приємно, що інтерес до вивчення та переосмислення історії у наших студентів зростає.

Голова циклової комісії Наталія ГЕРГОВСЬКА.

Внутрішня олімпіада з історії України для здобувачів освіти 1-2 курсів

    8 травня відбулась внутрішня олімпіада з історії України для здобувачів освіти 1-2 курсів.

    В Олімпіаді взяли участь 13 учасників, котрі виявили бажання перевірити свої знання з історії та визначити над чим ще потрібно працювати.

    За результатами виконанних тестових завдань ПЕРЕМОЖЦЯМИ І ТУРУ стали:
БАЗАР ОЛЕНКА (15-е)
БЛІХА ОЛЕГ (22-к)
РИГІЦ ВЕРОНІКА (11-т)
Саме вони будуть представляти заклад на обласній олімпіаді.
Успіхів!

    Активність до участі на внутрішній олімпіаді виявили такі студенти: Карпа В. , Тур В. (23-п), Плекан А.,Маркович Р., Кархут Т. (16-п), Якимів А., Милянець Я.(15-е), Бурич А. (13-п), Ориник Х. та Гниря В. (11-т).

    Дякую викладачам історії за організацію та проведення заходу.

Голова ЦК Наталія ГЕРГОВСЬКА.

Засідання історичного гуртка "Історіограф"

    Засідання історичного гуртка “Історіограф” пройшло в мистецькому музеї Леся Курбаса
напередодні вихідних.

    Огляд експонатів та світлин, екскурсійний супровід директорки музею Любові Теплої, дав можливість доторкнутися гуртківцям
до творчого шляху та долі актора, драматурга, публіциста, перекладача та режисера-реформатора, Леся Курбаса.

    Фундатор модерного українського театру, творчість якого прирівнюють до європейських режисерів, прожив не так довго, бо був знищений системою, яка не визнавала, боялась професійних новаторів та патріотів країни.

    Творчий шлях від звання народного артиста та володара золотої театральної медалі в Парижі до розстрілу на Соловках, його історії боротьби та викликів, надихнули студентів до роздумів про людські долі та сформували почуття гордості за людину-легенду, котра народилась в місті Самборі.

    Додаю кілька світлин з музею та містом.

Наталія ГЕРГОВСЬКА, викладач соціогуманітарних дисциплін.

Виграли проєкт «Історія на часі»

Наш проєкт “Історія на часі” отримав фінансування з обласної програми “Молодь Львівщини” на 2021-2025 рік!!!!Беремося до роботи!!

Що обрати: матеріальність чи духовність?

    Клуб дебатів продовжує роботу і в цей раз говорили про цінності. Чому надати перевагу: матеріальному чи духовному? Чи треба обирати лише одне, чи можна поєднати? А як поєднати? Що поставити на перше місце?

    Команда групи 22к стверджувала, що матеріальність дає фізичний комфорт та задоволення, дозволяє забезпечити себе необхідними ресурсами та можливостями, може бути основою економічного розвитку та прогресу. На що команда 24п мала свої аргументи. Для них духовність – це основа моральних цінностей, сутність людини, прагнення робити добро, виявляти турботу, співчувати, творити прекрасне, надає сил та підтримку в складних ситуаціях, розвиває внутрішню гармонію.

    Експертами дебатів були незалежне журі : історик, журналіст Дмитро Цекот, священник Микола Брийовський та самбірська художниця Людмила Горбачик. Оцінювали учасників за критеріями обізнаності, аргументованості та ораторського мистецтва.

    Запитання-відповіді команд, обговорення та голосування залу надало дебатам родзинки та толерантності у розумінні, що вибір між духовністю та матеріальністю – це індивідуальне рішення, а людині важливо знайти баланс між духовними та матеріальними аспектами життя, щоб досягти гармонії та щастя.

    На світлинах учасники дебатів: Вінш Галина, Лешик Ірина, Куриляк Христина, Сич Катерина, Хомик Максим, Громіш Софія, Папіш Юрій та Цибульська Роксолана.

Зустріч організувала та провела викладач культурології Наталія Герговська.

Відгук про дебати

    ЦІННІСНІ ПРОТИСТОЯННЯ КОМЕРСАНТІВ ТА ПРОГРАМІСТІВ

    У Самбірському фаховому коледжі економіки та інформаційних технологій переконані, що їхній випускник, майбутній підприємець, програміст повинен мати не лише бажання або нахил до підприємництва чи ІТ-технологій. Потрібні й певні ділові якості й риси характеру: комунікабельність, ініціативність, цілеспрямованість, рішучість, наполегливість, незалежність, тощо. І знають рецепт, як вдало підготувати конкурентоздатний бізнес-смаколик: полити традиційний пиріг семінарських занять соусом «business space» і розділити поміж усіма за допомогою 3D-принтера.

Декілька років при Студія «Бізнес-Простір» успішно працює Клуб дебатів, який очолює викладачка культурології Наталія Герговська. Молодих людей навчають володіти засобами як вербальної, так і невербальної комунікації. Майбутньому підприємцю, який пропонує свої послуги, озвучує цікаві бізнес-ідеї, важливо створити потрібне враження в аудиторії та отримати її прихильність. Та й потенційні роботодавці хочуть бачити в своїх компаніях працівників, які можуть швидко адаптуватися до нових умов, стійко реагувати на виклики, чітко формувати свої думки та відстоювати свою точку зору, позицію організації.

    «Під час практичних занять дебати – чи не найпопулярніша їх форма, – розповідає викладачка. – Зазвичай теми студенти обираюсь самі. Підготовка до дебатних турнірів розпочинається заздалегідь. Учасникам команд потрібно не лише підібрати найпереконливіші аргументи, а й зуміти донести їх до опонентів та аудиторії. Вміння чітко формувати свої думки та відстоювати як свою позицію, так і команди, переконувати, дотримуватися ділового спілкування та навіть знати психологію – дуже важлива риса майбутнього підприємця. Дебатні турніри та змагання допомагають студентам набути цих навичок».

    Теми для дискусій студенти обирають найрізноманітніші, актуальні як з позиції молоді, так і суспільства. Цього березневого понеділка у двобої зійшлися «Духовне» та «Матеріальне».

    Дебатний турнір обіцяв бути цікавим, адже по обидва боки барикад стояли студенти спеціальностей, для яких, здавалося б, матеріальне є визначальним – комерсанти (група 22-К) та програмісти (група 24-П). Та ще й жереб віддав право команді 22-К (Галина Вінш, Христина Куриляк, Ірина Лешик, Софія Сич) відстоювати матеріальні цінності. І вони мало не переконали аудиторію, що без грошей у цьому матеріалізованому світі – ніяк. Матеріальне – запорука фізичного комфорту та повсякденного задоволення. Воно дозволяє людині не лише забезпечити себе необхідними ресурсами та можливостями, а допомагає їй самовиразитися. Медицина, освіта, добробут – все це потребує грошей. І навіть відеоопитування провели на підтримку своїх аргументів. Тож потрібно заробляти, бути успішним та самодостатнім. Зрештою, капітал править світом, є рушієм економічного розвитку та прогресу.

    Несподівано добрими ораторами виявилися програмісти, дівчата та хлопці команди 24-П (Софія Громіш, Роксолана Цибульська, Юрій Папіш, Максим Хомик), які відстоювали Духовність. Вони зуміли переконати аудиторію, що духовне – основа моральних цінностей, сутність людини. Прагнення робити добро, виявляти турботу, співчувати, творити прекрасне, надає сил, підтримує в складних ситуаціях. Гроші не вирішують всіх проблем: оплатити можна медичні послуги, але не можна купити здоров’я. Як аргумент – життєві історії успішних та відомих Стіва Джобса, Чарлі Чапліна. Багатство не є запорукою щастя.

    Торкнулися доповідачі й теми війни, волонтерства. Дійшли згоди, що наш спротив московиту тримається на духовному стержні. Цей «дух, що тіло рве до бою», про який писав Каменяр, на думку команди 24-П допомагає воїнам боронити державу, єднає волонтерів у прагненні підтримувати захисників.

    Не ловила ґав й аудиторія. Запитань було багато, ведучій дебатів Наталії Герговській довелося обмежити активність публіки, зважаючи на часові рамки. Голосуванням студенти віддали перевагу духовному. Однак емоції не вщухали й опісля дзвінка. Прихильники матеріальних цінностей намагалися достукатися до сердець опонентів навіть у коридорі.

    Вибір між духовністю та матеріальністю – це індивідуальне рішення. Та, як влучно зауважив отець Микола Брийовський, який побував у ролі експерта, слід пам’ятати: те, що володіє серцем нашим, те і є нашим Богом. Бо яка користь людині, коли вона придбає ввесь світ, а душу свою занапастить?

Дмитро ЦЕКОТ.

Тиждень історії в коледжі

«Хто не знає свого минулого, той не вартий майбутнього, хто не відає про славу своїх предків, той сам не вартий пошани», – безсмертний вислів М. Т. Рильського. Студенти групи 11 Т спеціальності «Туризм» в коледжі під таким гаслом проводили Тиждень історії під керівництвом викладача Оксани ДЕРКАЧ.

Доброчесність - чесність і гідність кожної людини

    Сьогодні багато українських студентів вже знають, що таке навчатися в укритті, вміють плести маскувальні сітки та здібні організувати благодійний збір на підтримку ЗСУ. Однак разом із викликами воєнного часу, ми отримали ще дещо шалену хвилю зростання довіри одне до одного й емпатії.

    Ми вкотре довели собі та усьому світові, що українці як ніхто інший вміють об’єднуватися заради спільної перемоги.

    У Самбірському фаховому коледжі економіки та інформаційних технологій проведена виховна година «Доброчесність – чесність і гідність кожної людини» під керівництвом    викладачів   історії України  Оксани ДЕРКАЧ та Володимира КУЛЬЧИЦЬКОГО.

    Ця подорож у світ доброчесності була корисною і цікавою для наших студентів.

Григорій Сковорода філософ та мислитель

“Всяк мусить пізнати

свій народ і в народі себе.”

Г. Сковорода

Під таким гаслом в коледжі проведено виховний захід з нагоди 300 – річчя від  дня народження відомого українського мислителя та філософа Григорія Саввича Сковороди.

Інормаційно-просвітницька кампанія до 90-річчя вшанування пам'яті жертв Голодомору

    Інформаційно-просвітницька кампанія до 90-річчя вшанування пам’яті жертв Голодомору розпочалася в коледжі з марафону “Передай свічку пам’яті “. Кожна група мала можливість не тільки запалити свічку, прикріпити символ пам’яті квітку незабудку, а й залишити твір есе про жахливі сторінки Голодомору.

    Тематика Голодомору продовжилась в академічній аудиторії, де студентство говорило не тільки про причинно-історичний аспект, але й робило паралелі минулого та сьогодення. В 1932-1933 рр.
    Росія використала голод як інструмент геноциду проти українців. Вона використала б його проти нас і у цій війні, але нині Україну захищають Збройні Сили України . Пам’ять про минуле об’єднує українців сьогодні . Ми сильні, ми переможемо!
                                                                                                                                                   (Голова циклової комісії Наталія Герговська)

Першість коледжу з волейболу серед студентів груп І-го та ІІ-го курсу

    В СФКЕтІТ проведено першість коледжу з волейболу серед студентів груп І-го та ІІ-го курсу. До змагань було долучено 10 команд, кожна з них намагалась гідно виступити у цьому турнірі.

 

І місце виборола команда групи 13 – П в складі:

 

Срібними призерами стала команда групи 23 – П в складі:

 

Третю сходинку посіла команда групи 15 – Е в складі:

 

Тимців Віталій

Карпа Володимир

Мартеклас Юрій

Марусов Артем

Гринда Юрій

Бринза Вероніка

Оленський Костянтин

Чопко Максим

Ворончак Анастасія

Гриців Назар

Загоруйко Роман

Кащук Андрій

Сікорський Данило

Сандул Андрій

Лесик Віталій

Вагурак Микола

Теплий Назар

Філяк Андрій

Бурич Андрій

Самардак Роман

Цінцьо Павло

Буняк Олександр

Боднар Михайло

Строгуш Віктор

 

Колток Володимир

 

 

    Вітаємо призерів! Настипний етап змагань – першість між групамиІІІ-го та ІV-го курсів.

Бажаєм наступних перемог!

 

 

 

 

 

День туризму на занятті з фізичного виховання студенти групи 32-К

⏳Довгоочікувана подорож🌞
День туризму на занятті з фізичного виховання студенти групи 32-К (комерсанти-підприємці) провели у мальовничій Волі-Блажівській🌈
🇺🇦Де найкраща є земля – там, де ти народився і виріс🇺🇦
🤔 Виявляється відпочивати біля дому – це відпочивати по-справжньому: спортивні та настільні ігри, готування на вогні, розкладання наметів, спів патріотичних пісень – активний відпочинок молодої людини, який гартує, зміцнює і дає мотивацію до навчання↗️
Р.S. Величезне дякуємо викладачеві Ірині Чопко та куратору Лесі Касій👍

УКРАЇНЦІ НЕЗЛАМНІ - ВІД УПА ДО АЗОВСТАЛІ

18 жовтня 2022 року викладачі комісії соціально-гуманітарних дисциплін та фізичного виховання  організували та провели    студентську науково-пошукову конференцію, присвячену 80-й річниці створення УПА

“УКРАЇНЦІ НЕЗЛАМНІ – ВІД УПА ДО АЗОВСТАЛІ”

 

Сьогодні, коли Україна відстоює незалежність у повномасштабній війні з росією обидві пам’ятні дати тісно переплітаються. Їх поєднують боротьба за державність проти московського режиму і тяглість військових традицій.

 

З доповідями на конференції виступили студенти навчального закладу: Наконечна Вікторія, Тимців Святослав, Хомик Максим, Хомут Тетяна, Бліха Олег, Німеровська Андріана, Ванівський Олександр, Гаврилюк Ярослав, Громіш Софія. Технічний супровід здійснював Сліпець Юрій.

Спортивний туризм

🏕⛰🔥Спортивний туризм-найбільш масовий і активний вид відпочинку, важливий засіб виховання, моральної і фізичної підготовки та зміцнення здоров’я студентів.
Незважаючи на погодні умови та військовий стан туристичний похід студентів 43-П та 45-П видався навчальним, пізнавальним та цікавим.
Студенти вправлялись в орієнтуванні на місцевості, встановленні намету, розпалюванні багаття та з великим бажанням проявили свої кулінарні здібності. Спортивні ігри додали атмосферу командної гри та змагання!!!
⛰⛺️🔥🌦🏐⚽️🤾💙💛🇺🇦

В пам'ять Героїв Небесної Сотні та учасників революції Гідності

💙💛В пам’ять Героїв Небесної Сотні та учасників революції Гідності групи 14п та 35 п провели виховну годину “Зима,що нас змінила”.Спогадами про ті події поділились гості заходу- активісти 15 сотні Самооборони Майдану Зембіцький Тарас, Білинський Анатолій та волонтерка Леся Припін.💙💛

🤔Захід пройшов,але емоції довго не вчухали,в пам’яті залишались слова гостей: “Вам творити нову історію, нехай пам’ять невинно убитих згуртує українців,дасть силу та мудрість,наснагу для зміцнення держави,беріть відповідальність на себе”.

Круглий стіл до Голодомору

Інформаційно-просвітницька кампанія до 88 річниці вшанування жертв Голодомору розпочалася в коледжі із проведення круглого столу серед студентів та викладачів «Що я можу розказати про голодомор». Дуже приємно, що до цього заходу приєдналось майже 50 бажаючих.

Основними модераторами були студенти 14П- Хомут Т., Савка Б., Цибульська Р., Хомик М., Громіш С., Музика А., Гаврилюк Я., Папіш Ю., Михнич Ю, Паплик О. та технічничний супровід зробили Мазур Ю. та Копча А.

Виступаючі говорили не лише про причинно-історичний аспект голодомору, а й презентували книгу «Пам’ять роду» – це 16 історій родин, які пережили геноцид 1932-1933 років. Вражаючі історії, долі, світлини героїв книги розбудили емоції та викликали співпереживання у коментарях слухачів.

Просто, легко та щиро пройшов захід, після якого залишились знання історичної правди страшних 1932-33рр. та на згадку світлини.

Дякую викладачам Пріць Уляні,Тимціву Віктору та Володимиру Кульчицькому за активне обговорення теми.

День гідності і своботи

14 жовтня - Чотири свята та одне значення

День вчителя на Говерлі

«Гартуємо силу духу» та разом зі студентами підкорюємо   вершину Говерли, 2061 м над р.м.! Саме так вирішили відсвяткувати День працівника освіти куратори груп 14п та 35п -Герговська Наталія та Чопко Ірина. 

   Цей день показав, що справді вартісні речі потребують немалих зусиль. Було важко і дуже важко- підйоми, спуски, незнайомі до того відчуття та переживання. Однак, якщо поруч люди, які завжди готові підтримати – ти здатен підкорити не одну гору!

Перший раз в історії навчального закладу викладачі отримали привітання від голови студентської ради Добрянської Вероніки та студентів з найвищої точки України! Це було зворушливо та неймовірно красиво.

  Забираємо  відчуття перемоги, командного духу, нового досвіду, позитивних емоцій, незабутніх вражень із собою у цей навчальний рік, а світлини будуть нагадувати про туристичний похід ще багато років.

День студента

Клуб Дебатів «Молодь дебатує»

Який розпочав роботу 23.12.19 року спрямований на розвиток комунікативних навичок та критичного мислення, накопичення нових знань та розвиток вміння працювати з людьми. В Клубі студенти вчаться грамотно відстоювати власні погляди, поважати позицію співрозмовників, дискутуючи на суспільно важливі теми, а ці навики ніколи і нікому в житті не завадять!

Гра перша . ЕВТАНАЗІЯ. За та проти

23.12.2019р. зі студентами дискутували про евтаназію, складне та суперечливе явище людства. Ставлення до навмисного прискорення смерті невиліковного хворого, навіть із метою припинення його страждань, ніколи не було однозначним.Думки аудиторії розділились на «за» та «проти».

Сторона «проти» стверджувала, що ніякої евтаназії не має бути, медицина існує лише для допомоги хворим і запобігання хворобам, а не для умертвіння людей, та і з релігійної точки зору, це є великим гріхом.

Сторона «за» наводила приклади країн, де використовують евтаназію та наполягали, що вона є гуманною, бо припиняє страждання і муки невиліковно хворого і людина має право на гідну смерть.

Наші студенти дорослішають, бо обговорюють складні теми, вчаться аналізувати, аргументувати, виявляти сильні та слабкі сторони тез, без образ сприймати погляди опонентів, -а коли це вважалось поганим?!!
Дякую гостям-експертам, Тишко Наталії та Хулі Романії, котрі долучились до обговорення. Цінуймо життя, бо воно нічого не варто, але це все, що у нас є !!

Гра друга. АБОРТИ. За та проти

І знову зустріч 23 жовтня 2020 р.в Клубі дебатів, що діє при громадській організації «Business Space » в коледжі. Тема складна та емоційна: Аборти: за та проти. Команди студентів з 21Е та 22К достойно представляли свої аргументи, що підтвердило їх хорошу підготовку до дискусії. Дякую експертам Ірині Савичук (лікар-геніколог) та о. Ярославу Фабіровському за толерантну бесіду, мудрі поради та щире серце. Такі види занять потрібні, щоб навчитися думати, аналізувати, розвивати критичне мислення, риторику та світоглядну культуру. Чим більше тем розглянемо в Клубі, тим краще будемо орієнтуватися в соціальних, філософських та морально-етичних питаннях.

Гра третя. СЕЛО ЧИ МІСТО. Перспективи розвитку

11 червня 2021 серед команд коледжу пройшла третя гра Клубу  «Де краще жити в селі чи в місті?Плюси та мінуси переїздів». 

Жити в місті або вести своє господарство в селі? Це питання – вічна тема для розмов та палких суперечок, які можуть тривати до нескінченності, якщо не розглядати кожну позицію з боку порівняння можливостей та перспектив.

Дві команди 22к (Добрянська Вероніка, Юркевич Юрій, Нестерович Оленка, Голойда Володя) та  25 п (Платко Віталій, Кіс Мар’ян, Данчик Денис та Ригель Мар’ян)  змагались у своїх аргументах, а журі від освіти та депутатського корпусу ( Тишко Наталія, Петройко Наталія, Бурак Микола-) оцінювали рівень обізнаності, аргументованості, ораторське мистецтво та враження від команди.

Дебютанти достойно представляли свої позиції, вправлялись в мистецтві виступу та запитань один до одного. А присутні  максимально долучитися до обговорення, що сприяло продуктивності дискусіїІ.

Дякую кураторам груп Чопко Ірині та Винар Ярині, колегам Касій Лесі та Володимиру Кульчицькому за підтримку та командну гру.

Студентська науково-практична конференція «Львів у розрізі століть: галерея митців Галичини»

Вже другий рік поспіль  наш навчальний заклад є учасником конференції з вивчення наукових досліджень Галичини в галузі культури.
30 березня студенти Ясінська Антоніна (21е) та Підкова Андрій (13п) взяли участь в  II студентській науково-практичній конференції «Львів у розрізі століть: галерея митців Галичини» в режимі онлайн, яку проводив «Фаховий коледж інфокомунікацій Національного університету «Львівська політехніка»». Студенти представили наукові довідки про легенду оперної сцени Софію Крушельницьку та митця сакральної культури сьогодення Лева Скопа.


Сьогодні, як ніколи, молоді треба вивчати та пропагувати митців, котрі творили та творять культурну спадщину, бо в іншому випадку ми можемо втратити власну ідентичність та етнічну неповторність. Антоніна та Андрій виступили достойно, з власною інтерпретацією і як результат своєї роботи були нагороджені грамотами, наукові керівники Герговська Н. та Ханас І.- сертифікатами, а за результатами конференції опубліковано електронний збірник студентських наукових статей.
Дякую за позитивні емоції та співпрацю.

Вшанування небесної сотні

Вечір пам’яті Небесній Сотні відбувся в актовому залі Самбірського фахового коледжу економіки та інформаційних техгологій, який підготували та провели студенти-першокурсники: Денис Ладичук, Анастасія Цюра, Анна Солук, Марія Павлішак, Єлизавета Качор під курівництвом куратора групи О. О. Деркач.

На сцені повстала хроніка Революції Гідності та трагічні події Майдану 18-20 лютого 2014 року.

Небесна Сотня Вшанована словами і піснею, виставкою багаточисельних фотографій, спогадами учасниці Майдану, волонтерки, учасниці АТО Лідії Ільнів (сьогодні керівник відділу національно-патріотичного виховання департаменту освіти Львівської ОДА).

Коли на сцену вийшли майданівці 12-ї самбірської сотні Самооборони Майдану також було особливо тепло.

Мав слово сотник Тарас Замбіцький, студентам коледжу вручено прапор 12 сотні, як пам’ять про Небесну Сотню.

Зиновій Медюх з дуету “Кулі” виконав ряд майданівських пісень, закликав присутніх пам’ять                 

Небесної Сотні назавжди вписати у нашу українську історію.

“Хай величний подвиг Небесної Сотні наавжди буде у наших серцях”

Зиновій Медюх

Алея до 75-річчя

Змотивувавшись акцією “1000000 дерев за 24 години” в рамках еко-проєкту «Озеленення України», в якій взяв участь і наш навчальний заклад, комісія «Соціально-гуманітарних дисциплін та фізичного виховання» та комісія «Комерційна діяльність» до 75-річчя технікуму ініціювали посадку саджанців модрини, сосни, дубів на території закладу 22 жовтня. Алею робили всі разом, як викладачі комісії, так і студенти груп 12К, 32К, 25П та 44П. Підтримати ентузіастів та долучитися до посадки прийшли Peter Mejer-Rasmussen та Daiga Mejere-Rasmusena, представники Rotary клубу. Дякуємо за благодійність депутату Рудківської ОТГ Ціхоцькому Володимиру, котрий подарував дерева туї, щоб алея була більш  красивішою. Ідею акції можна розвивати і надалі. Маємо надію, що до нас приєднаються небайдужі студенти та викладачі, і всі разом продовжимо висаджувати своє дерево, а наступне покоління побачить результат. (Голови комісій Н. Герговська, Л. Касій)

Долучилися до Акції

17 жовтня Самбірський технікум економіки та інформатики взяв участь в Акції “1 000 000 дерев за 24 години” у рамках глобального екологічного проєкту “Озеленення України”. Було приємно працювати з командою Rotary та

Rotaract Львівщини та з тими, хто приєднався до цієї ініціативи. Модрини, сосни, дуби ми садили в лісі між містом Жовквою та селом Туринкою. Сьогодні з гордістю можна повідомити такі цифри:

– у лісництвах було висаджено – 212 400 саджанців (сосни, ялини, модрини, дуба, ялиці, липи);

– у місті висадили 511 дерев;

-1500 дерев (саджанців) висадили за межами міста Львова в ОТГ, селищах, на прибудинкових територіях, на територіях ДНЗ, школах, ліцеях, ВУЗах. Разом на території України було висаджено 1 800 000 саджанців і дерев і ми встановили Всеукраїнський рекорд!!!!

Щиро дякуємо організаторам та друзям навчального закладу Peter Mejer-Rasmussen та Daiga Mejere-Rasmusena за запрошення долучитися до Акції. Як продовження правильного діла, ми вирішили висадити і свою алею до

75-річчя навчального закладу!!!