Всеукраїнська науково-практична конференція «Україна очима молодих»

    4-6 червня 2024 року у Львові відбулася XIII Всеукраїнська науково-практична конференція «Україна очима молодих». Організаторами заходу, який об’єднав 60 учасників з 18-ти областей України і м.Києва були Мала академія наук України спільно з Львівською обласною Малою академією наук учнівської молоді.

     На урочистому відкритті конференції юних дослідників привітали президент Малої академії наук України, академік НАН України професор Станіслав Довгий, заступниця директора департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олена Урдей, директорка КЗ ЛОР «Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді» Іванна Бородчук.

     Під час пленарного засідання заслухали доповіді науковців Львівського національного університету імені Івана Франка на актуальні теми: голови історичної секції Наукового товариства Святослава Пиха «Півострів боротьби: кримські татари на шляху до незалежності (1917-1921)», доцентки кафедри фінансового менеджменту факультету управління фінансами та бізнесу, кандидатки економічних наук Ольги Сич «Повоєнна відбудова міст – досвід ЄС для України» та доцента кафедри зоології біологічного факультету, кандидата біологічних наук Ігора Дикого, який нещодавно повернувся з фронту, де виконував бойові завдання «Вплив військових дій на тварин і оселища в Україні».

     Секційні засідання стали платформою для обміну думками та ідеями між учасниками. Здобувачка освіти II курсу спеціальності 051 Економіка Самбірського фахового коледжу економіки та інформаційних технологій Олена Базар представляла наш регіон з актуальної проблематики у секції «Реформа децентралізації: роль місцевих краєзнавчих ресурсів у формуванні територіальної ідентичності громад (брендингу територій)» за темою: «Децентралізація: нові можливості для розвитку громад через брендинг територій та краєзнавчі ресурси» (науковий керівник викладачка-методистка Тетяни Соломчак). Експертами секції були науковці географічного факультету ЛНУ імені Івана Франка: доцентка кафедри географії України Галина Лабінська, старший викладач кафедри туризму Юрій Зінько, асистент кафедри економічної і соціальної географії імені професора Олега Шаблія Юрій Борсук.

     На урочистому закритті Всеукраїнської науково-практичної конференції «Україна очима молодих» в актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка до присутніх звернулися: директорка Львівської МАН Іванна Бородчук, яка подякувала юним дослідникам за зацікавлення у наукових пошуках та президент Львівської обласної МАН та проректор з наукової роботи ЛНУ імені Івана Франка, академік НАН України, професор Роман Гладишевський, який зазначив: «Я радий вітати у Львівському університеті найталановитішу молодь країни. Така активність є свідченням незламного духу нашого народу, всупереч всім спробам зламати нас і перешкодити розвитку нашої молоді. Доповіді, які представлені на конференції, є справді актуальними і мають потенціал перерости у масштабні проєкти. Я певен, що кожна робота учасників заслуговує на найвищу похвалу. Вірю, що силами Вашого покоління, ми побудуємо потужну, інтелектуальну, високотехнологічну Україну з невмирущою історичною пам’яттю». Також експерти п’яти секцій – науковці ЛНУ імені Івана Франка відзвітували про успішне проведення секційних засідань, наголосивши на актуальних темах досліджень та цікавих дискусіях. Подякувала учасникам конференції заступниця директора НЦ «Мала академія наук України» з навчально-методичної роботи Тетяна Пещеріна: «Я вдячна кожному з Вас за прагнення розвиватися і досягати успіхів задля власного майбутнього і майбутнього нашої України».

     Наприкінці заходу учасники отримали сертифікати. За результатами конференції буде видано збірник тез учасників.

     Щира дякуємо спікерам за фахові доповіді, експертам за професійність, учасникам за дискусію, організаторам за запрошення, поїздку у Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка та незабутні враження від екскурсії середньовічним Львовом!

     Пишаємося досягненнями нашої здобувачки освіти Олени Базар, її цілеспрямованістю та прагненням до розвитку громад через брендинг територій та краєзнавчі ресурси Львівщини!

                                    Тетяна Соломчак, вкладачка-методистка

                                    Самбірського фахового коледжу економіки та інформаційних технологій