Штучний інтелект на пасіці

Викладачами циклової комісії «Інженерія програмного забезпечення» (Ференс Р.А., Петрунів О.М., Юзефович І.М.) була організована екскурсія для студентів 1-4 курсів відділення «Інженерія програмного забезпечення», де вони мали змогу побачити, як штучний інтелект допомагає пасічникам.
Викладач комісії Ференс Р.А. займається розробкою системи цифрового помічника пасічника. Дана система визначає стан бджолиної сім’ї неінвазивним методом, що дозволяє дистанційно відстежувати стан пасіки зі смартфону.
На даний час помічник дозволяє моніторити базові параметри, а саме вагу вулика і її приріст, температуру та вологість всередині вулика.
Цифровий помічник також здійснює аналіз звукового спектру, що дозволяє передбачити період роїння, відсутність бджолиної матки та багато інших ключових процесів.
А однією із найважливіших підсистем помічника пасічника є визначення рівня пораження бджолиної сім’ї кліщем вароа без втручань у вулик з використанням штучного інтелекту.
В комплексі, дана система допомагає пасічнику підвищити ефективність пасіки у кілька разів генеруючи підказки та нотифікації про важливі події або ж проблеми в процесі медозбору.
Команда активно працює над розширенням функціоналу і збільшення кількості вимірюваних параметрів.
Студенти із зацікавленням спостерігали за роботою системи, задавали безліч різноманітних питань і зрозуміли, що професія «програміст» – дає можливість втілити в реальність багато цікавих ідей.

Голова циклової комісії «Інженерія програмного забезпечення» Петрунів О.М.