Протягом грудня 2021- січня 2022 були проведені виховні години щодо правил поведінки, попередження та профілактики травматизму на залізничному транспорті. На інформаційних куточках та офіційному сайті навчального закладу були розміщені пам’ятки, інструкції щодо правил поведінки, попередження нещасних випадків на залізничному транспорті.

Дитячий травматизм і його попередження – дуже важлива і серйозна проблема, не тільки в період канікул, а й в період навчального процесу, коли студенти змушені добиратися до навчального закладу залізницею.

Пам'ятка студенту щодо попередження та профілактики травматизму на залізничному транспорті

          Залізниця – зона підвищеної небезпеки, і кожному  потрібно обов’язково знати елементарні правила поведінки в зоні залізниці. Від цього залежить життя і ваша доля, а також ваших рідних і близьких. Через  недотримання  вимог особистої безпеки, необережності і поспішності  гинуть люди.

          Дитячий травматизм і його попередження – дуже важлива і серйозна проблема, не тільки в період   канікул, залізнич, а й в період навчального процесу, коли  діти  змушені  добиратися  до навчальних закладів по залізниці.

Основними  причинами нещасних випадків з дітьми на об’єктах залізничної  інфраструктури як і раніше залишаються:

– відсутність контролю з боку дорослих за місцезнаходженням дітей;

– ходіння по залізничних коліях у невстановлених місцях, а також в навушниках;

– рухливі ігри на об’єктах;

– наближення до контактної мережі на відстань ближче двох метрів;

– знаходження в стані алкогольного сп’яніння.

          Залізниця  не дарма вважається  зоною  підвищеної  небезпеки.

  1. 1. Напруга в контактному проводі становить 27500 В. Якщо в електропроводах будинку напруга становить 220 В і при несправності проводів можна отримати сильний опік в разі дотику, то з огляду на величезну напругу в контактній мережі, щоб отримати смертельний опік, досить наблизитися до контактного проводу на відстані 2 м.

Тому всі вагони, що стоять на коліях під контактним дротом, вже є зоною підвищеної небезпеки і підніматися на дах вагонів – заздалегідь піддавати себе на болісну загибель.

  1. 2. Потяги по залізницях слідують зі швидкістю 60 – 120 км / год. Якщо взяти максимальну швидкість, то з розрахунку поїзд за 1 хв пройде 2 км, а за 1 секунду – 33,3 м.
  2. Не грайте на платформі в рухливі ігри і не стійте на краю платформи, а також заради економії пір не стрибайте з платформ на залізничну колію.

Правила  безпечної  поведінки  на залізничному  транспорті:

  1. Переходити залізничні колії тільки у встановлених місцях, переходити залізничні колії по настилах, а також в місцях, де встановлені покажчики «Перехід через колії».
  2. Перед переходом через  колії по пішохідному  настилу необхідно переконатися у відсутності  потяга, локомотива, вагонів.
  3. При наближенні поїзда, локомотива або вагонів слід зупинитися, пропустити їх і, переконавшись у відсутності рухомого рухомого складу по сусідніх коліях, продовжити перехід.
  4. 4. Підходячи до залізничного переїзду, уважно стежити за світловою та звуковою сигналізацією, а також положенням шлагбаума. Переходити колії можна тільки при відкритому шлагбаумі, а при його відсутності, перш ніж перейти шляху, необхідно переконатися, чи не наближається до переїзду поїзд, локомотив або вагон.

Категорично забороняється:

– підлазити під пасажирськими платформами і залізничним рухомим складом, перелазити  через  авто  зчіпні  пристрої  між вагонами;

– заходити за обмежувальну лінію на краю пасажирської платформи;

– бігти по пасажирській платформі поруч з прибувають або поїздом;

– влаштовувати  різні  рухливі  ігри;

– стрибати з пасажирської платформи на залізничну колію;

– проходити через залізничний переїзд при заборонному сигналі світлофора переїзної сигналізації незалежно від стану та наявності шлагбаума;

– підніматися на опори і спеціальні конструкції контактної мережі і повітряних ліній та штучних споруд;

– торкатися до проводів, що йдуть від опор і спеціальних конструкцій контактної мережі і повітряних ліній електропередачі;

– наближатися до обірваних проводів;

– перебувати в стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп’яніння;

– пошкоджувати об’єкти інфраструктури залізничного транспорту загального користування і (або) залізничної колії незагального користування;

– пошкоджувати, забруднювати, загороджувати, знімати, самостійно встановлювати знаки, покажчики чи інші носії інформації;

– залишати на залізничних коліях речі;

– мати при собі предмети, які без відповідної упаковки або чохлів можуть травмувати громадян;

– мати при собі вогненебезпечні, отруйні, легкозаймисті, вибухові та токсичні речовини;

– підходити до вагонів до повної зупинки поїзда, притулятися до вартим вагонам, здійснювати посадку і (або) висадку під час руху

– стояти на підніжках і перехідних площадках, затримувати відкриття і за-криття автоматичних дверей вагонів, висовуватися з вікон вагонів і дверей тамбурів;

– проїжджати в місцях, не пристосованих для проїзду;

– підніматися на дахи залізничного рухомого складу;

          Особи, які порушують зазначені Правила, несуть відповідальність, передбачену законодавством   України.