Здобувачі освіти спеціальності 242 «Туризм» відвідали історико-етнографічний музей «Бойківщина»

    31 травня 2023 року у рамках навчальної практики здобувачі освіти спеціальності 242 «Туризм» відвідали історико-етнографічний музей «Бойківщина». Сьогоднішня діяльність музею є продовженням праці однойменного товариства «Бойківщина», яке було сформоване з українських інтелігентів. Це були В. Кордуба, В. Гуркевич, В. Кобільник, І. Филипчак, А. Княжинський, М. Скорик.

    Прослухавши дуже цікаву екскурсію, яку провела в.о. директора музею – Ольга БІЛАС, дізнались про походження назви «бойки», про їхнє життя, культуру, зокрема, ознайомились з представленими предметами бойківського хатнього побуту, одягом (жіночий і чоловічий), зразками вишиванки Турківщини, предметами ткацтва тощо.

    Також студенти змогли відвідати аптеку-музей «Під зіркою», яка була відкрита нещодавно у музеї.

    “Аптека під Зіркою” – одна з найстаріших у Самборі. Її заснував у 1906 році Ян Леп’янкевич. Аптечні шафи та вітрини виготовлені з дуба, сосни та ясена, а фурнітура – з гірського кришталю. Ліки у старовинній аптеці зберігались в скляних та керамічних місткості–штангласах.

    Цікавинкою аптечної експозиції стала кімната знахаря (травника)- інсталяція на тему народної медицини Бойківщини. Там здобувачів освіти прийняла травознавець Людмила СТРЕПКА і познайомила з духмяними травами, якими лікувалися бойки, та розповіла про їхні цілющі властивості.

 

Студентка групи 31-т

Олена ПІХО